Egy hétvége radiátor nélkül

A mi családunk egy teljesen átlagos vidéki család. Pontosan emiatt éreztem úgy, le kell, hogy írjam, milyen sok mindent befolyásol a radiátorhoz fűződő viszonyunk. Ne értsenek félre, kérem. Nem őrültem meg, hogy azt állítom, egy radiátor határozná meg bármilyen helyzetben is az életünket. De az igazság az, hogy egy olyan egyszerű, rozsdásodásra hajlamos doboz, mint a radiátor igen is képes átalakítani egy család életét. Nem mintha a radiátor valami rossz dolog, vagy szellem műve volna, hanem mert egy radiátor működése, illetve elégtelen, vagy hibás működése sok galibát tud okozni és számos olyan helyzetet teremthet az emberek számára, melyek megoldásához lélekjelenlét és kitartás is szükséges.

törölközőszárító radiátor

Megjött az új radiátor…

Amikor megjött az új radiátor, akkor még minden idilli volt. Már amennyire egy épülő családi ház félkész állapotát idillinek lehet nevezni. A félkész állapot nem azt jelentette, hogy ne lettek volna rajta ajtók, ablakok, meg nélkülözte volna a közművek nyújtotta belső komfortot. Víz, gáz, villany bekötve és működött is. A nyílászárók megvoltak. Igen ám, de a nyílászárók záró szigetelése sem volt az igazi és maguk az ajtók és ablakok sem lettek jól leszigetelve a foglalatukba való beillesztéskor. Kicsit huzatos maradt mellett minden. Ehhez még hozzá jött, hogy a tető szigetelése sem lett a legjobb és mivel minden említett elem fából készült, még növelte az illesztések pontatlanságát a faanyag idő közbeni vetemedése. No de ez nem a radiátor hibája és egyáltalán nem egy radiátor számlájára írandók a vázolt körülmények, csak szegény radiátor működése rakta fel a pontot az í-re.
Szóval nagyon csini volt az összes új radiátor, amit a szállítók hoztak. Mindegyik radiátor gyönyörű, hosszú és fehérre festett lemezes lapradiátor volt. Ventil-team.hu – törölközőszárító radiátorAzért lemezes lapradiátor, mert hengerelt lemez elő-gyártmányokból készítették őket, majd számos lemezmegmunkáló eljárás után hegesztéssel erősítették egymáshoz a csöveket és a lemezeket, mire összeállt a radiátor. Továbbá azért a „lap” jelző a radiátor neve előtt, mert tulajdonképpen lap alakúak voltak, mint egy vastagabb papírlap, vagy mint egy nagyon lapos doboz. Talán így volna jellemezhető a szóban forgó radiátor típusa. Még mondták is a szakik, akik jöttek segíteni édesapámnak beszerelni őket, hogy ezek frankók, mert védőgázos hegesztéssel készültek, hogy a radiátor elemeinek összehegesztése során a hegesztési varratban gáz-, vagy salakzárványok ne keletkezzenek. Na, ez egy fontos információ a történtek szempontjából, mert pontosan ez volt az a technológiai lépés, ami a számunkra leszállított radiátor testek gyártása során, vagy nagyon gyengén sikeredett, vagy kimaradt, bár ez utóbbi eshetőséget elvetettük, mert azért jó néhány hónapig működtek rendesen.

Ereszt kettő radiátor?

Egy téli hétvégén édesanyám észrevette, hogy áll a víz két lapradiátor test alatt és bizony az nem a párologtatóban volt, hanem a földön, ráadásul egy kis sziszegő hang hallatszott az említett két radiátor irányából. Édesapám hívta is a szerelőket, és amíg ők kiértek addig vízteleníteni kellett természetesen az egész fűtésrendszert és a mi gyengén hőszigetelt házunk bizony igen hamar elkezdett lehűlni az első hideg téli éjszaka alkalmával. „Nehéz” víz, vízkő, változó hőmérsékletű áramlással, plusz egy-két kevésbé jól sikerült hegesztési varrat együttesen elintézte, hogy a radiátor, mint berendezés felejthetetlen legyen számunkra.