Honnan szerzem a kontaktlencsém?

Hogyan pártoltam át a lencsére?

Sajnos elég korán lettem szemüveges. Bár ez nézőpont kérdése, végülis hamar hozzászoktam, az is valami. Mindenesetre még általános iskolás voltam, mikor észrevettem, hogy matek órán nem tudom kiolvasni rendesen a számokat a táblán. Szüleim mindketten szemüvegesek, úgyhogy nem esett nehezükre felismerni a problémát és vittek is hamar egy gyerekszemészhez. Ott kaptam életem első szemüvegét, amit már helytelenül választottam. Én ugyanis sokáig voltam lélekben gyerek. Ugyanakkor hetedikesként nem volt a legokosabb döntés egy kék, műanyag dínós szemüveggel hazatérni. Utólag sejtem, apám mit kaphatott anyámtól érte.

De hát nem volt mit tenni, így jártam. Egyrészt nem szerettem, ahogy kinéztem. Aztán nem szerettem, hogy mennyire praktikátlan. Bepárásodik, ha bemegyek a hidegből melegbe. Ha szaladgálok, bármikor leeshet. Ha leesett, nem találom meg egykönnyen. Vigyázni kell rá, össze ne törjön. Azt hiszem, akkor telt be a pohár, amikor fejest ugrottam vele spontánul a Balatonba, mert abban a szent pillanatban épp úszni akartam, megfeledkezvén róla, hogy a szemüvegem előbb biztonságba kéne helyezni. Volt, nincs szemüveg! Persze mindig volt pót, de akkor sem olcsó mulatság így elkótyavetyélni őket. Úgyhogy amint korom és növekedésem megengedte, váltottunk is kontaktlencsére. Azóta se bántam meg.

Első lencsés tapasztalatok

A kontaktlencse használat első nehézsége voltaképpen a második legnagyobb is egyben: tedd be a lencsét. Mert azt az első alkalommal meg kell mosni, rá kell jönnöd, melyik a színe és melyik a fonákja, mert ha kifordítva teszed be, szúrni fog, mint állat. Mindemellett pedig bele kell nyúlnod a szemedbe, nem kipislogni, és úgy tenni be, hogy ott is maradjon. át megszenvedtem na, de megtanultam. Ami sokkal tovább tartott, míg tökélyre fejlesztettem az a kontaktlencse eltávolítása volt. Ugyanis, amikor tinédzserként hullafáradtan egy buli után eljutsz oda, hogy jah, le kéne feküdni aludni, sok férfi egyszerűen beájul az ágyába mosdatlanul, hányásfoltosa, kifésületlenül, büdösen.

De nem úgy a kontaktlencsés! A kontaktlencsés ilyenkor előkapar annyi erőt valahonnét, hogy negyed órán ár próbáljon kivenni egy hangyabokányi vékony műanyag darabkát a szeméből, miközben se nem szúrja szemen magát, se nem alszik bele a műveletbe. Azóta se értem, hogy csinálja ezt meg bárki műkörömmel? Én már akkor felsértem a szemhéjamat, ha nincs tövig vágva.. Na mindegy, szóval a lencsehasználatnak nem éppen én voltam a mintapéldája, de hamar hozzászokta és imádtam. Tudtam focizni, napszemüveget hordani, alig gátolt valamiben. Egyedül az úszás volt necces, illetve az, hogy elviekben folyton nálam kellene legyen a szemüvegem, meg egy kis adag kontaktlencse folyadék. Hát, mit ne mondjak, ez tinédzserként nem szerepelt a prioritásaim élén és jópárszor előfordult, hogy túlhordtam, vagy kis felespohárba öntött csapvízben ázott éjszakán át a lencse jobbhíján.

Kontaktlencse utánpótlás

Szerencsémre már jó néhány éve változatlan a dioptriám. Megtaláltam azt a terméket, amit használni szeretek, igazából minden adott, fejből is elmondom, mire van szükség. Ez pedig újabb problémát jelentett, mert csak azért elmenni egy szemészhez negyed évente, hogy legyen elég lencsém és lencsefolyadékom, mikor magam is tudom, mi kell, egyre macerásabbá vált. Persze, az éves kontroll fontos, azt megtartom. De minek vágjak le fél órát az ebédszünetből, vagy maradjak bent hétig a belvárosban pusztán ezért?

Hamar rátaláltam, hogy online mennyire könnyen utánrendelhető a kontaktlencse és a folyadék is. Van pár olyan oldal, ahol mondjuk semmiképp se vásárolnék, például azok az oldalak, akik mindenféle méret és görbület visszakérdezés nélkül árulnak. Hát akkor meg mi alapján hoznának nekem lencsét? Ez azért nem egészen olyan, hogy S-es meg M-es és szevasz.

Úgyhogy némi keresgélés után az eOptika https://eoptika.hu/optika.html oldalán kötöttem ki. Nagyon bejött, mert a munkahelyemre rendelt adag két napon belül futárral megérkezett, de egyszer volt, hogy házhoz küldettem egy szemüveget anyámnak és ő is át tudta otthon venni. Munkám miatt elég gyakran utazok, jövök megyek a nyári szezonban. Ilyenkor elég rizikós az irodához rendelni, ki tudja mikor jövök, megyek. Otthon szintén ez a probléma, azért meg nem fogok postai kézbesítést kérni, hogy utána az ő levélátvételükön álljak sorba a szemészet helyett. Ellenben vannak átvevő pontok, amik ilyen esetekben nekem pont passzolnak az igényeimhez. Rendeltem már bevásárló központ átvevő pontjára, ami szekrényes megoldás, de a közelemben van egy trafik, ami többek között ezzel is foglalkozik és este nyolcig van nyitva. Az is tökéletesen működött. Akkor megyek a nyitvatartáson belül, amikor tudok és elhozhatom. Király.

eOptika kedvezmény

Mivel már számos rendelést adtam le az eOptika webáruház oldalán az én felhasználóm már bizonyos rendelésekből kedvezményt is kap. Ez már csak azért is jó, mert a szűk környezetemet rászoktattam az eOptika honlapjára, úgyhogy én rendelek a húgomnak lencsefolyadékot, anyámnak szemüveget, magamnak meg lencsét. Ez annyiból is szerencsés volt, hogy amikor Karácsonyra anyámnak egy divatos lencsekeretet kerestünk, egész jó kis családi program lett a dologból, ahogy a monitor előtt tolongtunk.