A kulé kavics felhasználása

A kulé kavics, vagy másik nevén a folyami kavics egy többségében kvarcból, illetve kvarcit-szemekből álló képződmény. A kulé kavics egységei, azaz maguk a kavicsok természetes állapotukban laza kötődésű kőzethalmok többségében mosott, vagy tört, töredezett, koptatott „végterméke”. A kulékavics ilyenformán minden szempontból természetes képződmény. A kulé kavics, mint minden kavics így a föld geológiai múltjának időtálló eredménye és történelmi korok tanúja is egyben. Előfordulhat, hogy a kulé kavics azon kis csoportja, mely éppen a lábunk előtt hever, egykor harcosok vérét engedte át szemcséi között. Ha hegyi magaslatról származó kulé kavicsról elmélkedünk, akkor még lehet, hogy a hegylakóval is találkozott.

Mi is az a kulé kavics?

A kulé kavics, mint fentebb már említettük, a köznyelvben a folyami kavics névre hallgat leginkább. A kulé kavics alakját tekintve gömbölyű, vagy gömbölyded formák felé hajaz. Színét illetően a kulé kavics inkább a barnás színárnyalatok különböző változataiban tündököl, de a bézs, és egyéb melegebb színek képviselői is megtalálhatók olykor tagjai közt: www.fuvar-oda.hu – építőanyag szállítás

Honnan ered a kulé kavics?

A kulé kavics leginkább folyókban, folyamokban és tóparton képződik laza kőzetek természetesen létrejött töreteként, amely az idő során a víz állandó sodrásában a kőzetszemek felületét simára koptatja, éleiket pedig legömbölyíti. A kulékavics miután a sodrás megdolgozta a felületét a folyóvízből kikerülve simára csiszolt és jól mosott állapotú lesz. Tehát a vízparton, vagy felszíni vizekben fellelt kulé kavics természetes állapotában jól mosott, bányászott társaihoz képest mindenképp, hiszen a bányászati úton nyert kulé kavics szemek között érthető módon még nagyon sok agyag található, ami bekorlátozza későbbi felhasználhatóságát.

A kulé kavics felhasználása

A kulékavics a természetes koptató folyamatok által szépen csiszolt felületű, legömbölyített kavicsszemekkel rendelkezik, így nagyszerűen alkalmazható szinte bármilyen dekorációs célra, akár kertekben, akár lakáson belül is. A kulé kavics gömbölyű szemei nem szúrnak, nem vágnak, így kiválóan alkalmas és emiatt előszeretettel használatos olyan talajborítási célokra ahol az egyik legfőbb elvárás, hogy ne sértse föl a rajta járó emberek, háziállatok talpát, tehát a kulé kavics megfelelő mezítlábas talajfedő alkalmazások esetén is.

A kulé kavics másik nagyon előnyös tulajdonsága, hogy kiváló vízelvezető funkcióval bír, így alkalmazzák szivárgók építésére is, vagy olyan talajrészek beborítására, ahol fontos, hogy az esővíz hamar átjusson a szemek között. A kulé kavics így nagyon elterjedt az épületek körüli vízelvezetési megoldásokban, hiszen a leeső csapadék gyors és akadálymentes elvezetése egy épület esetben kulcsfontosságú az ázások, felázások megakadályozása, megelőzése miatt. A kulékavics ebben a funkciójában gyakran szerepel az épületfalak lábazat mellett vékony sávban, hogy az esővíz a lehető legkevesebb ideig ácsingózzon a falazat aljánál.
Ilyenkor a kulékavics kitűnően átengedi szemcséi közt a leeső vizet, tehát vízelvezetésben megfelel.

A kulékavics osztályozása

A geológiai szempontból 2 mm-től fölfelé osztályozzák, építőipari szempontok alapján 4 mm-es átlagos szemcsemérettől sorolják csoportba. Kereskedelmi forgalomban a kulé kavics 24 és 40 mm közötti mérettartománya terjedt el igazán. A kulékavics kisebb szemcseméretű frakciói, vagyis egységei (csoportjai) a játszóterek talajborításánál előszeretettel alkalmazott fajta, amit gyöngykavics néven is ismernek.