Mi is az a radiátor?

Napjainkban egy radiátor nem számít technikai újdonságnak, még akár a régebbi típusú házak esetében sem, amelyek fűtéskorszerűsítésen már átestek. De létezik persze olyan radiátor, és üzemel is mind a mai napig, ami nem mondható éppenséggel korszerűnek. A régi fatüzelésű kályhákról most nem beszélnénk, azoknál néhány fokkal előrehaladottabb fűtéstechnikai megoldásokról kívánunk most szót ejteni. Régebbi radiátor típusok közül fellelhetünk még öregebb társasházak és otthonos családi házak ablakai alatt gyönyörű szép öntvényből készült radiátor tüneményeket. Ezek rendkívül jól bírják az idő múlását, vastag vasöntvény falazatukon nemigen hatol át a rendszerben uralkodó nyomás, talán csak a csőcsatlakozásaiknál szoktak inkább ereszteni néha. Az ilyen radiátor jó nehéz, tömegénél fogva valamivel lassabban melegszik fel, mint modern lemezes társaik, ezáltal gyengébb hatásfokú radiátor hírében álltak. Eldugulni még néha eldugultak azért. Viszont ez a radiátor működött, meleget csinált. Sőt! Ontotta magából a hőt rendületlen. Kialakításuk beitta magát a régi stílusú lakásuk belső összképébe, egyéni ízlésétől függően néhányan színes és formás díszítőelemekkel tarkították ezeket a vaskos monstrumokat, mely kellékeket a fűtésszezon beköszöntével eltakarították róluk. Vagy ha nem, hát rájuk olvadtak, ha nem bírták a nagy hőséget.

Miért kell ma a radiátor?

A Netradiátor – radiátor napjainkra alapvetően a része lett már a mérsékelt éghajlati övben lévő lakások fűtésének. Ennek oka, hogy a modern fogyasztói társadalmak alapvető igényeit elégíti ki egy jó ár-érték arányú radiátor, ami azt jelenti, hogy relatíve olcsó bekerülési és anyagköltséggel legyártható és még a gyártás során keletkező hibaszázalék figyelembe vételével is igencsak megéri a tömegtermelésben tartani. Tulajdonképpen az éghajlatunk sajátossága, hogy van nálunk négy évszak. Ebből kettő, időnként három évszakban szükséges a radiátor működése, hogy ne fázzunk. Tehát a radiátor gyártók pozíciója meglehetősen stabil. Ha számba vesszük még az egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyokat – melyek megmutatkoznak mind a szélsebesség, mind a viharok alakulása, valamint az időszakra jellemző legalacsonyabb és legmagasabb hőmérsékleti viszonyok alakulásában – akkor láthatjuk, hogy egy radiátor gyártó cégnek nemcsak a piaci pozíciója erős, de a jövőbeli kilátásai is bíztatóak, ha a cég várható bevétel növekedését tekintjük.

netradiátor

Milyen is ma egy radiátor?

Az aluradiátor egy épületgépészeti és fűtéstechnikai berendezés, melynek neve is sugallja, hogy sugároz valamit – a téma szövegkörnyezetére pillantva pedig rögtön tudjuk, hogy hőt sugároz, tehát egy hősugárzó egységgel van dolgunk. Ezt a hősugárzó egységet, vagy szebben fogalmazva berendezést korunk embere a lakásában terek felfűtésére, illetve melegen tartására használja. Gyártása roppant egyszerű. A ma divatos radiátor alapvetően lap-, vagy cső idomokból álló radiátor, mely fémlemez anyagú elő-gyártmányokból készül lemezmegmunkálással. Az említett fémlemezeket (melyek a leggyakrabban alumínium, vagy acél anyagúak) kivágással méretre szabják, majd lemezmegmunkáló gépekkel a kívánt geometriájúra hajlítják őket. Ezután a radiátor lemez, vagy csődarabjait hegesztéssel erősítik össze, ahol is az összehegesztett darabokat nyomáspróbának vetik alá – a későbbi biztonságos üzem okán. Ha minden stimmel, akkor jöhet a radiátor festése, melynek esztétikai funkciója mellett korrózióvédelmi szerepe is van.